lauantai 24. huhtikuuta 2010

Turvaton olo?

Netti on tänä päivänä ihan välttämätön työkalu ja viihdyke. Tuntuisi mahdottomalta enää palata aikaan, jolloin asioita piti lähteä hoitamaan eri paikkoihin ja juosta tukka putkella pankkiin, verotoimistoon, matkatoimistoon; jonottaa siellä ja täällä. Mutta jos oli omat vaaransa päälle kävijöistä ennen muinoin, ei nettimaailmakaan mikään onnen auvola ole.

Muutama päivä sitten sain sähköpostiviestin, että minun pitäisi vaihtaa Suomi24-sivujen käyttäjän salasanani. Sivustolta oli onnistuttu varastamaan käyttäjätunnuksia ja salasanoja, joten oli vaara, että tunnistetietoja voitaisiin yrittää käyttää väärin.

Myös Älypää-pelisivustolta oli maaliskuun lopussa varastettu käyttäjätunnukset, salasanat ja rekisteröityessä käytetyt sähköpostiosoitteet. Tietoturvallisuus vaarantui myös sen vuoksi, että monet olivat käyttäneet samaa salasanaa muissakin verkkopalveluissa. Sähköpostiosoitteen perusteella saattoi useissa tapauksissa päätellä käyttäjätunnuksen ja kokeilla sen jälkeen Älypää-palvelusta varastettua salasanaa.

Oma hankaluutensa on myös siinä, että yhä enemmän joutuu rekisteröitymään erilaisiin palveluihin saadakseen ne käyttöönsä. Käyttäjätunnusten ja salasanojen viidakko on melkoinen ja houkutus käyttää samaa salasanaa eri palveluihin on selviö. Itse koin pari vuotta sitten kauhunhetkiä, kun hukkasin Tallinnassa päivyrini, johon olin taltioinut kaikki tarvitsemani tunnukset. Ei siinä auttanut muu, kuin vaihtaa kaikki salasanat.

Onneksi verkkopankkitunnuksensa on oppinut muistamaan ulkoa, eikä erillisillä tunnuksilla ole yksistään mitään käyttöä. Tosin verkkopankkiyhteyksiä häiritsevät haittaohjelmat toimivat jo suomalaistenkin verkkopankeissa, joten ihan turvassa varkailta ei enää olla sielläkään.

post signature

5 kommenttia:

 1. Voi nyt kyllä sanon: OO TEMPORA, OO MORES! Jos turvallisuutesi on näitten varassa, eipä paljon ole sisältöä. Toivon sinulle silti turvallista lentelyä ja aurinkoa.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi kirjoitti...
  "Jos turvallisuutesi on näitten varassa, eipä paljon ole sisältöä."

  Kyllä, minulle turvallisuutta on se, ettei vääriin käsiin joutuneilla tunnuksillani esim. tyhjennetä tililtäni vähäisiä roposiani. Siinäpä sitä tulisi elämään sisältöä, kun pääsisi todistelemaan, ettei itse ole ollut tililtä rahoja viemässä!

  Lentelykin saisi mielellään olla turvallista, kun sitä sisältöä tuolta vähän kauempaakin yrittää aina välillä käydä hakemassa.

  VastaaPoista
 3. Kyllä tosiaan löytyy sisältöä elämään, kun yhtäkkiä huomaa jonkun toisen hurvitelleen sinun rahasi. En oikein ymmärrä tuota anonyymin kirjoitusta. Oliko tuossa kirjoituksessa tarkoitus käsitellä kahta ihan eri asiaa ? Eihän tuossa intternetin turvallisuudessa ja lomailussa ole mitään yhteistä. Ettei vain ollut pieni kateuden piikki ?

  VastaaPoista
 4. Haloo siskot!!! Siis kateuden; eipä todellakaan. Olemme ehkä eri planeetalta. Satuin vilkaisemaan sivustoa ja ihmettelin ihmisen puuhastelua oman napansa ympärillä, niinkuin me muutkin. Eikös keskustelu sittenkin ole avartavaa. Ole huoletta, minulla ei ole jatkossa mitään tarvetta eksyä tälle sivustolle.

  VastaaPoista
 5. Siis anteeksi, vielä kerran tulin. Olen pahoillani, enhän tunne sinua Mummi ihan oikeasti. Toivotan sinulle ja läheisillesi Hyvää ja Turvallista elämää.

  VastaaPoista