torstai 22. huhtikuuta 2010

Akkojen syytä?

"Iranilainen uskonoppinut syytti naisia maanjäristyksistä. Uskonnollisen johtajan mukaan maanjäristyksiä aiheuttavat naiset, jotka pukeutuvat paljastavasti tai käyttäytyvät muuten siveettömästi. Laki vaatii naisia verhoutumaan kokonaan." HS 20.4.10  Joissakin islamin perinteissä aletaan tyttöjä pukea peittävästi huiviin jo kaksivuotiaina - viimeistään murrosiässä.

No nythän se selvisi, miksi meillä ei maa tärise, eikä kukkulat sylje tulta ja tulikiveä! Varmaan mullahien mielestä Islannissa meneillään oleva tulivuorenpurkauskin on minihameiden käytön seurausta. Meidän maallistuneessa yhteiskunnassamme ei mullahit (papisto) ole koskaan saaneet määrätä, minkälaiseen kostyymiin naiset pukeutuvat.
Olen aina ihmetellyt, mihin kumman käsitykseen tällainen naisten elämästä määrääminen perustuu.
Koraani sanoo asiasta: (33.suura 59.jae) "Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee hunnuttaa kasvonsa; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä; Jumala on kaikessa viisas ja laupias." Raamatun tavoin Koraani on ihmisten kirjoittama historiallinen teos, jossa on paljon perimätietoa ja jota kirjoittajat ovat todistelleet vetoamalla Jumalan antamaan sanaan. En usko, että oikea Jumala pakottaisi naiset käyttämään huntua; huntupakko on vain ihmisen keksimä asia. Kun arabimiehet eivät pystyneet hallitsemaan himojaan, niin luultavasti hunnutuksella yritettiin ehkäistä raiskauksia.

Toisenlaisen tulkinnan hunnun käytölle (ei pakolle) esitti taannoin turkkilainen oppaamme. Hänen mukaansa perinteinen hunnun käyttö on ollut käytännön sanelema arkinen asia. Hunnulla on suojauduttu auringolta, hiekkamyrskyiltä ja vuoristo-olosuhteissa myös kylmyydeltä. Itse uskon kyllä enemmän tuohon edellä olevaan versioon.

Iran maallistuu hitaasti, mutta varmasti, vanhoillisen papiston vastustuksesta huolimatta . Monet nuoret naiset eivät halua enää pukeutua vartaloa peittävään kaapuun, eivätkä suostu käyttämään huntua vaan antavat hiustensa näkyä. Ehkä naiset ovat sorronkin uhalla, tai sen vuoksi alkaneet sivistää itseään. Parikymmentä vuotta sitten heistä vain kourallinen osasi lukea; nyt valtaosa yliopisto-opiskelijoista on naisia.

Kirjoituksellani ei ole tarkoitus pilkata islamilaista uskontoa, vaan pohtia länsimaisen ja islamilaisen maailman käyttäytymisen eroavuuksia.
post signature

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti