torstai 2. joulukuuta 2010

Paskaduuniako?

Kun kansa on tuskaillut pitkin vuotta lentoliikenteen eri ammattiryhmien lakkoilun aiheuttamia häiriöitä, voi vaan ihmetellä millaiseksi he itse työnsä kokevat. Tuskin lentoemännät kokevat tekevänsä paskaduunia, vaikka työajat ovat mitä ovat. Toisin voi asia olla laukkujen käittelyn puolella, jossa hihnallepurkijan hommiin tuskin lienee tunkua.

Sana "paskaduuni" on tullut nykykieleen muutama vuosi sitten ja yleensä se tarkoittaa epämukavaa tai epäsiistiä työtä ja sellaista työtä, jota ei mielletä palkitsevaksi. Voiko työ olla paskaa - sellainen duuni joka on joko fyysinen, epäsiisti, epäitsenäinen, vaarallinen, yksitoikkoinen, provisiopalkka, huono palkka, määräaikainen, osa-aikainen, ilman työsopimusta, ei sairaslomia, ei kerrytä vuosilomia.

Vanha vitsi kertoo neekeristä, joka toteaa epämukavasta työstä: "Nää ei oo valkosen miehen hommia". Onko meillä jo sellaiset työmarkkinat, joissa maahanmuuttajat tekee paskaduunit työehdoilla, jotka eivät vastaa suomalaisia. Eikä sen, että käsittelee paskaa, tarvitse olla paskatyötä, vaan kyse onkin nimenomaan millaisin ehdoin sitä tekee. Ihminen, joka on hankkinut korkeakoulututkinnon tuskin mielellään ottaa vessanpesijän hommia; on turhan kova paikka, kun tuttavat kyselevät, mitä se tuore tohtori työkseen tekee.

Katselin joskus muinoin tv-ohjelmaa itärajan takaa, jossa nuorisolta kyseltiin heidän haaveammateistaan. Itse en noita heidän toiveammattejansa tekisi mistään hinnasta; mielestäni mafioson, palkkamurhaajan, sutenöörin ja ilotytön hommat ovat todellisia paskaduuneja.

Oletko hakemassa työtä?  Työnvälitystilasto avoimista paikkoista antaa vinkkiä siitä, mitä kannattaa lähteä hakemaan:
Näille töille ei riitä tekijöitä
avoimia kpl
Laitossiivooja879
Ravintolan tarjoilija555
Huoltokorjaamon työntekijä464
Kokki457
Ravintolatyöntekijä342
Sekatyöntekijä (rakennusala)292
Kirvesmies263
Varastotyöntekijä255
Parturi-kampaaja243
Taksinkuljettaja190
Kuorma-autonkuljettaja162
Rakennustyöntekijä158
Keittiötyöntekijä143
Huoltomies141
Kotimyyjä140
Sähköasentaja126
Muuttomies126
Lehdenjakaja125
Tuotantotyöntekijä (metalli)104
Tuotantotyöntekijä99
Kaivinkoneenkuljettaja95
Ajoneuvoyhdistelmänkuljettaja93
Rakennussiivooja91
Koneistaja88
Tietotekniikan insinööri87
Kahvilamyyjä85
Kosmetologi84
Ravintolan kassanhoitaja79
Siivoustyönohjaaja79
Autonasentaja (huoltokorjaamo)75
Putkiasentaja72
Metsäkoneenkuljettaja71
Hitsaaja71
Teollisuuden sähköasentaja69
Lvi-asentaja68
Peruskoulun luokanopettaja67
Ravintolapäällikkö64
Pikaruokamyyjä63
Kerroshoitaja62
Huonekalumyyjä60

Lähde: Työnvälitystilasto/
Tiainen Pekka
TEM 9.11.2010


Listalta puuttuu ”myyntityö”-ryhmä, johon kuuluvat mm. provisiopalkkaiset puhelinmyyjät ja kauppakeskusten käytävillä asiakkaitaan pyydystävät esittelijät. Se, että jokin paikka on auki pitkään, voi johtua myös niin vaativasta työstä, ettei sille ole hakijoita.
post signature

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti