tiistai 17. huhtikuuta 2012

Minäkö vanha?

Olen piilottanut johonkin muistivihon uumeniin jo vuosia sitten muutaman lukemani huvittavan ajatuksen vanhenemisesta ja siitä, miten me  jo eläköityneet voimme ajatella kanssasisaristamme ja veljistämme. Löytyipä noilta riveiltä ihan tutuntuntuista ajatuksenjuoksua, kun sen uskalsi itselleen tunnustaa.

Vanhemman ihmisen tulee pitää nuoruuden nautintojen menettämistä vapautuksena, huolehtia itsestään ja pysyä hyvällä tuulella, jotta nuoremmat ihmiset jaksaisivat seurustella hänen kanssaan (Platon).

Vanhan tulee pitää kurissa paitsi huikentelevaisuus, myös laiskuus ja ärtyisyys ja tietoisesti harjoittaa sekä ruumista että sielua (Zenon).

Nämä tekstit löytyivät jostain Merete Mazarellan kirjasta:
"En pidä eläkeläisyhdistyksistä" sanoo seitsenkymppinen. "Enkä liioin ompeluseuroista tai meikkikutsuista. En halua lähteä bussimatkoille paimennettavaksi ryhmän mukana. Enkä käydä vanhusten kuntojumpassa. En halua ostaa arpoja, joissa on surkeat voitot, enkä joutua kuuntelemaan vapisevia kuoroja, jotka panevat parastaan niin että itkettää. Olen ilkeä, ylpeä ja omahyväinen, saan syyttää itseäni siitä, että minut on jätetty kyydistä ja seison yksin laiturilla."

Miehistä: Jotkut ovat kumaraisia ja alistuneita, jotkut pikkuilkeitä, toiset poukkoilevat ympäriinsä kuin pinkeät viriilit ilmapallot. Yrittävät olla hauskoja. Flirttailevat kassaneidin kanssa. Se on kiusallista ja niin surkean läpinäkyvää - yksi ainoa neulanpisto ja ilma pihisee ulos. Voi miten säälittävää.

Noissa on totuuden siemen joka ei välttämättä ole tervetullut: eläkeläiset eivät ilman muuta halua seurustella juuri eläkeläisten kanssa, eläkeläiset voivat pelätä sitä, etteivät ikätoverit ole tarpeeksi vireitä. He voivat pelätä myös sitä, etteivät itse ole tarpeeksi vireitä. Moni eläkeläinen, joka käy ensimmäistä kertaa eläkeläisyhdistyksessä, ajattelee kauhistuneena: Mutta nuo kaikkihan ovat vanhoja.

Sisareni kysyi minulta kerran kotipaikkakunnallamme, kun bongasi tutunnäköisen miehen, satuinko tunnistamaan tuon luokkatoverini. LUOKKATOVERINI??? Mutta eihän noin vanha mies voi mitenkään olla MINUN luokkatoverini!!!!
Olisiko itsekullakin joskus peiliin katsomisen paikka? - Ja sitä peiliä voisi sitten katsella silmälasit päässä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti