sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Naistenpäivä

Sosialistissa maissa naistenpäivä on ollut suuri juhlapäivä, jota on vietetty kansallisena vapaapäivänä. Työpaikoilla miehet ovat tuoneet naisille ruusuja ja järjestäneet jotain ohjelmaa. Meillä päivää on juhlittu arkisemmin ja pahaa pelkään, että se tulee entisestään kaupallistumaan ystävänpäivän vieton tapaan.

Venäjällä on sanontana, että 364 päivää vuodessa nainen on hellan ja nyrkin välissä ja yhtenä päivänä vuodesta tilanne on erilainen. Ehkä Suomessa tänä päivänä kuitenkin asiat ovat paremmin verrattuna tuohon tilanteeseen - ja voihan tilanne perheessä olla päinvastainenkin! Meillä Pohjoismaissa eniten eripuraa aiheuttanee epätasa-arvoinen palkkausjärjestelmä ja naisten "lasikatto" uralla etenemisessä.

Naistenpäivä on suuri asia, jos sen ottaa naisten oikeuksien päivänä. Tasa-arvoisessa maailmassa olisi pystyttävä puuttumaan naista sortaviin epäkohtiin: naisten huonoon asemaan kehitysmaissa, naisten ympärileikkaukseen, burhkan käyttöön Pakistanissa ja Afganistanissa jne... Luultavasti näiden asioiden korjaaminen vie monen sukupolven ajan, eikä tule olemaan helppoa.

Venäjällä ja Ukrainassa miehilläkin on naistenpäivää vastaava juhlapäivänsä; Miestenpäivänä pidetään 23.2. juhlittavaa "Isänmaan puolustajien päivää".
Vain todellinen sukupuolten välinen tasa-arvo voi parantaa yhteiskunnallisia oloja ja luoda henkistä hyvinvointia. Naisten ja miesten tasa-arvo koskee meitä kaikkia.

Kevyempää naisenpäivään liittyvää runoutta, e-kortteja ym. löydät täältä.

1 kommentti:

  1. luin eilen kulkurin naistenpäivä kolumnin ja sen sisukkuus herätti keskustelua erään kaverin kanssa naistenpäivästä ja molemmat todettiin juurikin näin että naistenpäivällä ei ole hirveästi arvoa jos kyse on pelkistä lahjoista niin kuin nykyään tuntuu yleensä olevan. sen sijaan naistenpäivän tärkeys on esimerkiksi siinä että naiset muistavat ilmaista solidaarisuutta toisiaan kohtaan. ja siinä että miehet ja kaikki muut muistavat etteivät naisten vapaudet yms. ole tyhjästä tulleet. sisukasta naistenpäivää!

    VastaaPoista