tiistai 15. kesäkuuta 2010

Aurinko armas

Aurinko - ystävä vai vihollinen? Harvoinpa meillä täällä pohjan perukoilla on tilaisuus nauttia aurinkoisista viikoista. Talven jäljiltä iho on valkoisen kalvakka kuin kalkkunalla ja vaatisi useamman päivän paistattelun ruskettuakseen turvallisesti. Sehän tiedetään, että ihon polttaminen aiheuttaa syöpää.

Entäpä sitten etelän auringossa, jossa paiste on niin ärhäkkää, että suojakertoimet olisivat valkonaamoille välttämättömiä, jos aikoo liikkua luonnossa ja ainakin vedessä pulikoidessa, jossa säteiden vaikutus tehostuu entisestään. Mutta nytpä on sitten todettu, että aurinkorasvat ovat terveydelle vaarallisia ja niistä saa syöpää.
- Suo siellä, vetelä täällä!

Olisiko parasta paeta aurinkoa hämyisiin luoliin ja hämäriin huoneisiin, mutta silloin iskee itsemurhariski, kun masennus saa pimeässä, synkässä mielialassa jalansijaa. Selittyykö pohjoisen korkeat itsemurhaluvut niukalla auringonvalolla?

Kuitenkin aurinko on luonnollinen ja riittävä D-vitamiinin lähde, mutta tätä ”aurinkovitamiinia”, jota muodostuu iholla auringon valon vaikutuksesta, meillä suomalaisilla ei ole tarjolla riittävästi. Sateinen kesä ei luonnollisesti kartuta elimistön varastoja tarpeeksi, eikä ravinnosta ole mahdollista saada riittävää määrää tätä elintärkeää "hormonia". Meillä pohjoisen ihmisillä on luonnollisesti hyvin alhainen D-vitamiinitaso verrattuna esimerkiksi koko ajan auringossa oleskeleviin afrikkalaisiin. Asiantuntijat suosittelevatkin nykyisin oleskelua nimenomaan keskipäivän auringossa, koska se on silloin kaikkein tehokkainta. Aiemminhan kehotettiin nimenomaan välttämään oleilua keskipäivän paahteessa.

Itse rakastan aurinkoa ja pitkän elämäni aikana luulen pitäneeni erittäin hyvää huolta "aurinkovitamiinin" saannistani. Saatta olla, että ihoni olisi sileämpi ja hohtavampi, jos olisin ymmärtänyt valita sen varjoisamman puolen katua, mutta olisinko silloin jäänyt paitsi näistä D-vitamiinin hyvistä ominaisuuksista:
- estää osteoporoosia
- estää reumatauteja
- tulehduksellisia suolistosairauksia
- ykköstyypin diabetesta ja MS-tautia
- torjuu monia syöpälajeja
(erityisesti rinta-, eturauhas- ja paksusuolisyöpiä)
- torjuu sydän- ja verisuonitauteja
- estää influenssaa
- torjuu talvimasennusta, kevätväsymystä
- pitää vireystilaa yllä
- ehkäisee myös korkeaa verenpainetta
- torjuu kroonista kipua
- vaikuttaa suotuisasti myös PMS-oireisiin

Ah aurinkokylvyt; hyvänolontunne hiipii väkisinkin elimistöön – ja kaiken lisäksi tämä vitamiinihoito on ilmaista!

post signature

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti