tiistai 4. tammikuuta 2011

Viinakauppiaita

Viime päivien tunnelmien valossa ei lapsuudessani sattunut romanien karkotus naapuristamme tunnukaan kovin epäoikeudenmukaiselta.
- Lokakuussa 1956 Pankakosken asukkaat hyökkäsivät illan pimeydessä kylän romaniasutukseen ja karkottivat romaanit väkivalloin. Romanien mökit hajotettiin täysin.
Teon syyksi ilmoitettiin romanien harjoittama laiton viinakauppa.

Itä-Suomen yliopistossa tehty tuore tutkimus valottaa hyvin Suomen oloissa harvinaisia "kauhujen yön" tapahtumia ja taustoja.

Kaiken tämän aineiston (ja nyt ilmi tulleen huijauksen) valossa minun on helppo ymmärtää romaniväestöä kohtaan tunnettu kauna ja epäluuloisuus.

Lainaus tutkimuksen sivulta:
"Irtolaisia, varkaita ja viinakauppiaita – romanien rikollisuus
Romanien ja valtaväestön käsitykset laista ja sen noudattamisesta ovat romanien Suomeen tulosta asti olleet erilaiset. Romanit eivät tietoisesti pyrkineet lain rikkomiseen, mutta eivät pitäneet lain noudattamista tavoittelemisen arvoisena hyveenä. 1900-luvun alkupuoliskon yhteiskunnallisessa tutkimuksessa pidettiin rikollisuutta yleisesti parantumattomana romanien rodullisena ominaisuutena ja hyveenä, johon romaniyhteisön jäsenet pyrkivät."

post signature

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti