Ei uskoisi, miten tärkeä pieni rauhanen tuo ihmisen kolmanneksi silmäksi sanottu käpyrauhanen on. Sen tietää uniongelmainen, joka yö yön perään pyörii sängyssään, eikä uni vaan ota tullakseen silmään. Käpyrauhanen on löydetty 1500-luvulla, jolloin sen kuviteltiin olevan sielun istuin, kuin portti sielun ja ruumiin välillä. Hindujen uskonnossa on kolmannen silmän symbolina pieni merkki heidän silmiensä välissä.
Väliaivojen yläosassa sijaitseva käpyrauhanen erittää muun muassa melatoniini-nimistä hormonia, jota on kutsuttu pimeähormoniksi. Melatoniini säätelee meidän unirytmiämme. Melatoniinin määrät ovat yöllä 4–6-kertaiset päivän arvoihin verrattuna. Käpyrauhasen toiminta vähenee ihmisen ikääntyessä, jolloin melatoniinia erittyy vanhuksilla vähemmän kuin nuorilla. Tämä selittää sen ilmiön, miksi vanhuksilla on usein uniongelmia.
Onkohan oma käpyrauhaseni jotenkin seonnut, kun yöunia riittää vain noin nelisen tuntia. Viime yönä tuli sitten ennätys, kaksi ja puoli tuntia unta ja nyt on päivä mennyt silmiä hieroessa. Perin merkillistä on se, että etelän auringossa lomaillessa ongelma yleensä korjaantuu. Luulisi tuon pimeähormonin tuotannon pikemminkin vähenevän kirkkaassa auringonpaisteessa, mutta tämäpä näyttäisi toimivan juuri päinvastoin. Pitäisikö taas lähteä nukkumaan Välimerelle?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti